Rolffa

Rolffa

September 2013 mottok de dobbel gulltrofé for mer enn 1,5 millioner streams av singlene «Toppløs» og cover-versjonen «Hjerteknuser»

September 2013 mottok de dobbel gulltrofé for mer enn 1,5 millioner streams av singlene «Toppløs» og cover-versjonen «Hjerteknuser»

Rolffa er en samisk popgruppe fra Karasjok. De synger på både samisk, engelsk og norsk. Gruppa har laget musikk siden 2006, men ga ikke ut sitt første album før 2008. Gruppas største hit er sangen «Partyjoik», som også er navnet på deres første album. I 2011 vant de sangdelen i Sámi Grand Prix med låta «Gulatgo Mu».

I 2006 var frontmann Rolf Morten Anti Amundsen russ på Samisk VGS i Karasjok. En sen kveld på våren kom han plutselig på en melodi han følte han måtte lage en sang av, og i løpet av et få timer hadde han komponert, skrevet og innspilt låta Partyjoik. Dette markerte starten av Rolffa, og sammen med Nils Mikael Hætta Hansen ble det regelrett spydd ut låter fra studioet Amundsen hadde i garasjen.

Ved hjelp fra venner fikk Rolffa startet en hjemmeside, og samtlige låter som ble produsert ble lagt ut for gratis nedlastning kort tid etter ferdiggjøring. Dette førte til en eksplosjon av nedlastninger, og ved hjelp av jungeltelegrafen spredte musikken til Rolffa seg rundt i hele Nord-Norge.

I 2008 ga bandet ut sitt debutalbum Partyjoik og avsluttet samtidig perioden hvor mennesker kunne laste ned musikken deres gratis. Samme sommer dro Rolffa ut på turné med 5 innleide musikere som inkluderte blåserrekke og to gitarister og som totalt utgjorde 11 personer på scenen. I tillegg gjennomførte de to konserter med Duolva Duottar på Skiippagurrafestivalen og Midnattsrocken.

I oktober 2010 deltok de på NRK Urørts konkurranse som gikk ut på å lage den beste coverversjonen av Kaizers Orchestras ikke-utgitte låt Hjerteknuser. Det eneste deltakerne fikk som grunnlag var et noteark. Rolffas versjon pekte seg tidlig ut med et samisk vers samt en avslutning med joik. De toppet også statistikkene på Urørt-sidene. Rolffa endte til slutt på en 2.-plass med Moi på 1.-plass og Asiago på 3.-plass. Kort tid etter fikk Rolffa tillatelse fra Kaizers Orchestra til å gi ut låta på eget label.

Våren 2011 begynte Rolffa å spille inn materiale til ny EP. Rett etter at en samiskspråklig demo var blitt laget fikk bandet henvendelse fra Samisk Musikkfestival om å delta på Sámi Grand Prix. På påskeaften gikk Rolffa til topps i konkurransen og vant dermed 15.000 kr samt deltagelse i Liet Internasjonale Musikkonkurranse for minoritetsspråklige.

Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa Rolffa