Åge & Sambandet skal gi oss «Lys og Varme» på Havna!

Åge & Sambandet skal gi oss «Lys og Varme» på Havna!

ARTISTSLIPP #2020! – Åge Aleksandersen tar med seg Sambandet og spiller opp til allsang på Havnafestivalen neste år. Dette blir den eneste konserten de holder på Helgeland i 2020 – og vi gleder oss!

Åge Aleksandersen (71 neste år!) er en norsk rockeartist som har spilt i Prudence, og som regnes som en av trønderrockens pionerer. Han er blitt en av Norges mest populære rockemusikere. Gjennom årene er det solgt rundt 1,5 millioner plater med Aleksandersen, og praktisk talt alle platene siden 1980 har solgt til gull.

Åge Aleksandersen vokste opp i Namsos. Familien hans var av tater-slekt.

Åge Aleksandersens musikalske karriere begynte i rockebandet Mads Incorporated, som vant Namdalsmesterskapet i pop i 1966. Senere ble Åge Aleksandersen med i Whoopee Choop, som kom på andreplass i trøndersk mesterskap og opptrådte omkring i Namdalen. I 1969 ble bandets navn endret til Prudence.

I 1971 hadde Prudence fått sin «faste» besetning med Kaare Skevik (trommer), Per Erik Wallum (fløyte og sang), Kjell Ove Riseth (bass), Terje Tysland (gitar og trekkspill) og Johan Tangen (gitar). Begrepet trønderrock oppstod, og Prudence utviklet seg i en stadig mer rocka retning. I 1975 tok Prudence avskjed med plata Takk te dokk, hvor tekstene er på norsk og hiten «Æ e trønder æ» er med.

I 1976 flyttet Åge Aleksandersen til Trondheim, hvor han startet bandet Sambandet og startet der sin solokarriere. Han sleit litt i begynnelsen. De to første platene solgte dårlig, men med utgivelsen av albumet Lirekassa ble grunnlaget for videre suksess lagt.

I 1980 deltok Åge Aleksandersen i Melodi Grand Prix, hvor han havnet på andreplass med sangen «Bjørnen sover», som var en kritikk av Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. Han ga ut platen Ramp og fikk Spellemannprisen 1980 i klassen rock sammen med Sambandet for denne. Året etter fikk han juryens hederspris under Spellemannprisen 1982, og i 1983 vant han Gammleng-prisen som popartist.

Etter at plateselskapet hans gikk konkurs startet han, Hans Rotmo og Terje Tysland plateselskapet Norsk Plateselskap med Gunnar Hordvik som daglig leder. Åge Aleksandersen og Sambandet gav ut Dans me mæ som fikk stor suksess, og mottok Sør-Trøndelag fylkes kulturpris. I 1984 kom Levva’ Livet med megahiten «Lys og varme», som ble en nasjonalskatt og brukes ved alle anledninger. Åge Aleksandersen ble utnevnt til æresborger av Namsos, og Levva’ Livet ble Norges til da bestselgende plate med 275 000 solgte. Han ble også kåret til årets artist under Spellemannprisen 1984 for albumet.

I 1986 turnerte Åge Aleksandersen i Øst-Europa og samlet inspirasjon til sin neste plate, Eldorado. Det var stilt store forventninger til denne platen, som ble forhåndssolgt i over 100 000 eksemplarer. Albumet solgte til slutt 260 000 eksemplarer. Åge Aleksandersen og Sambandet la deretter ut på Eldorado-turnéen, som varte et stykke ut i 1987. Samme året ble Sambandet oppløst.

I 1989 kom albumet Solregn ut. Det solgte i 160 000 eksemplarer. Åge Aleksandersen innledet et samarbeid med Björn Afzelius, og de to holdt en rekke konserter til inntekt for Nicaragua.

I 1991 begynte den salgsmessige nedturen for Åge Aleksandersen. Albumet Laika ble ikke særlig godt mottatt. Kritikerne var ikke lenger like positive, og publikum syntes å ha gått lei. Men selv i nedgang solgte platen til godt over gull. Med albumet Din Dag i 1993 var Åge Aleksandersen tilbake i en mer løssluppen og lystig utgave. Salget gikk godt, platen solgte til platina, men salgstallene var likevel beskjedne i forhold til suksessene fra 1980-tallet.

I 1994 la Åge Aleksandersen og Tore Strømøy ut på motorsykkeltur. Resultatet ble TV-serien På loffen. I tillegg turnerte Åge Aleksandersen blant annet med Lynni Treekrem. I 1997 kom singelen Snørosa i forbindelse med ski-VM i Trondheim i 1997. Med seg på denne singelen hadde Åge Aleksandersen Ulf Risnes og Bjarne Brøndbo. Snørosa er for øvrig en av Norges mest solgte singler.

I 2005 kom dobbeltalbumet To skritt fram ut med et gjenopprettet Sambandet. På dette albumet hadde Åge Aleksandersen funnet tilbake til den gamle rockestilen, og albumet ble mottatt med allmenn jubel. Han fikk mye oppmerksomhet i pressen, og publikumsmottakelsen var meget god. CD nummer to er et livealbum fra turnéen i 2004 med opptak fra Heimdal (nærmere bestemt Husebyhallen ved Kolstad og Saupstad) i Trondheim. Dette konsertalbumet inneholder de fleste av de kjente slagerne fra de siste 25 årene.

I oktober 2006 ble Aleksandersen utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikk- og kulturliv.[4] I desember 2006 mottok han Nord-Trøndelag fylkes kulturpris, og under Spellemannprisen 2006 ble han tildelt juryens hederspris sammen med Sissel Kyrkjebø og Bjørn Eidsvåg. Åge Aleksandersen mottok også Erik Byes Minnepris i 2005 under Protestfestivalen. I juni 2008 ble albumet Katalysator gitt ut, nok en gang med Sambandet som backingband. I forbindelse med at Åge Aleksandersen fylte 60 år ble det utgitt en CD-boks som inneholder alle hans utgivelser. Den kom i salg på fødselsdagen, 21. mars. Samme måned ble Errol Fyrileivs skulptur av Åge Aleksandersen avduket i Namsos.

I 2011 ble Aleksandersen innvalgt i Rockheim Hall of Fame sammen med a-ha, Jokke & Valentinerne, Wenche Myhre og Alf Prøysen.

OG NÅ ER HAN KLAR FOR HAVNA FOLKENS!